2019-07-02 10:06:23• hírek • Nagy Tímea

Túl vannak a végzősök a magyar érettségin. Vélemények a megmérettetésről

Érettségi utáni hangulat
Érettségi utáni hangulat

A második próbatételen is túl vannak a ballagók, mondhatni a nehezén. Nézzük, hogyan értékelik a diákok a vizsgatételeket!

Süveg Attila, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum:

 

„Megörültem, mikor Petőfi nevét megláttam a vizsgalapon, ugyanis sok mindent tudtam róla s a verséről írni. A tétel kézbevétele után, rögtön megfordítottam, hogy lássam a III. tételhez ajánlatos műveket. Megpillantva Jókai Mór Az arany ember című művét, majd kiugrottam a bőrömből, hisz a kötelezők közül az volt a kedvencem. A második tétel kisebb fejtörést okozott, de röpke 30 perc alatt, könnyen meg lehetett oldani. Összességben véve egy elég jól megírható tétel volt, aminek csak örülni lehetett, és ezt bizonyította a többiek reakciója.”

 

Kegyes Dávid, Kölcsey Ferenc Főgimnázium:

 

„Az érettségi szerkezete a megszokott háromtételes feladatsor volt, az első tételben egy Petőfi Sándor verset kaptunk, melyben a vallomásosság, a szerelmi líra meglétét kellett bebizonyítanunk. A második tételben Barabási Albert László A képlet című könyvére vonatkozóan kaptunk kérdéseket, többek között a fontos szó két rokonértelmű szavát kellett meghatározzuk, a bekezdések közötti tartalmi-logikai kapcsolatokat, illetve ki kellett fejtsük a véleményünket a közösség és a siker kapcsolatáról, a közösség szüksége mellett vagy ellen kellett érveljünk.

 

A harmadik tételben egy epikus mű olyan szereplőjéről kellett beszámolnunk, akinek életét a sors átalakította. Konkrétan nem így szólt a feladat, azt nem tudtam pontosan visszaidézni, de összességében szerintem az első és harmadik tétel könnyű volt, sokat gyakoroltunk hasonló feladatokra órákon. A második tétel kicsit eltért a megszokott formájától, nehezebbnek tartom az elmúlt évek tételeihez képest. Az évfolyamtársakat kérdezgetve, ugyanezeket vették észre ők is. A harmadik tételhez több mű is passzolt, úgyhogy eltérőek a kidolgozások, a legtöbben szerintem Móricz Zsigmond Sáraranyát írták, de voltak akik Jókai Mórtól az Arany embert választották.”

 

Molnár Dániel, Kölcsey Ferenc Főgimnázium:

 

„A humán szakosoknak eléggé nehéz tétel volt, ezt nagyjából minden humános így gondolja. Az első tételnél Szabó Lőrinc Nyári utazás című versét kellett elemezni. A második tétel könnyebb volt, mint az első és a harmadik. Ez nagyjából mindig így van, mivel az inkább szövegértés. Ennek ellenére idén az se volt azért annyira egyszerű! A harmadik tételnél a téma "Az emlékezés értékkereső útja az epikában" volt, és meg volt adva 3 mű, melyek közül kellett választani egyet, és írni egy fogalmazást 4 szempontot figyelembe véve.

 

Összegzésként: a humán szakosok tételei nehezebbek voltak mint általában, főleg amiatt, hogy a 3. tételnél nem igazán volt más választási lehetőség a felsoroltakon kívül. Senki sem számított arra, hogy ilyen nehézségű próba lesz. A reálosok tétele könnyebb volt, mint a humán, ami természetes is, de most nagyon nagy különbség volt a két feladatsor között.”

 

Az értékeléseket, információkat folyamatosan bővítjük!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: